Column – Best betaalde vrijwilligersbaan ter wereld

Column – Best betaalde vrijwilligersbaan ter wereld

Dag Camiel! Je kunt nu jezelf wel voor je kop slaan. Los van Eurlings' gemep, roept zijn opmerking over de 'mooiste vrijwilligersbaan van de wereld' een netelige vraag op. Het is namelijk ook een van de best betaalde vrijwilligersbanen die bestaan. Contradictie: best betaalde vrijwilligersbaan. Zo dan. Wat schuift dat, vrijwilligerswerk bij het IOC?

Leden van het dagelijks bestuur en voorzitters van diverse commissies binnen het IOC ontvangen 830 euro per dag dat ze hun functie vervullen. Voor 'gewone' IOC-leden bedraagt de dagelijkse vergoeding de helft, in Eurlings' geval dus 415 euro.

Daarnaast ontvangen zij op jaarbasis een extra bijdrage van zo'n 6500 euro voor administratieve ondersteuning. Reis- en verblijfkosten worden sowieso door het IOC vergoed.

De Olympische Spelen duren 16 dagen. Dat komt neer op 6640 euro. Hoeveel dagen een 'gewoon' IOC-lid in vier jaar rekent als voorbereiding hierop, laten we aan de verbeelding over. Maal 415 euro.

Het wettelijk maximum van een vrijwilligersvergoeding is in Nederland 1500 euro per jaar. Alleen al in Rotterdam zijn ruim 175.000 mensen die op een of andere manier vrijwilligerswerk doen. In heel Nederland ligt dat aantal rond de zes miljoen. Zij onderhouden groen, verzorgen ouderen en besturen (ook) sportverenigingen. Voor nop. Met hun hart. En ziel. Want bij veel vrijwilligersorganisaties is die 1500 euro per vrijwilliger er niet. Je mag blij zijn wanneer je reiskosten worden vergoed.

De hoogte van de IOC-vrijwilligersvergoeding voor nu daargelaten, die misschien zelfs een overtreding van de wet is. Waar het mij hier om gaat: hoe durft iemand dit vrijwilligerswerk te noemen?

No Comments Yet.

Leave a comment